Quantcast
Channel: Mia Öhrn
Viewing all 287 articles
Browse latest View live

Äppelhelg

$
0
0

20140922-125115-46275449.jpg

Fasen vilken bra helg jag har haft! Jag satt ju i juryn för Häringe Slotts äppelpaj-tävling i lördags, och det var ganska kämpigt men otroligt roligt. Jag och min jury-kollega Claes Stenmark åt oss igenom 28 äppelpajer på 2-3 timmar och alla (utom en, nämner inga namn) var supergoda. Jag hade velat dela ut fler än ett pris! Vinnaren blev Ewa Björnsdotter som hade gjort en himmelsk skapelse med sötsyrliga äpplen från bygden, krämig mandelmassafyllning, knaprig crumble på toppen och mycket smak av kanel och kardemumma. Grattis Ewa! Jag kommer att lägga upp receptet inom kort.

Många fler pajer var vackra, kreativa och goda.

20140922-125117-46277770.jpg

Till exempel den här med pallade äpplen och nyplockade nypon och rosenblad.

20140922-125116-46276997.jpg

Eller den här med vackra äppelrosor.

20140922-125116-46276197.jpg

Och den här otroligt goda saken med bakade äppelrosor.

20140922-125118-46278623.jpg

Har ni inte varit på Häringe Slott är det hög tid att åka dit! Ett så himla roligt och vackert ställe med anrik historia. Vill man inte övernatta kan man nöja sig med att äta afternoon tea och hyra bastun för att värma sig i höstrusket och sedan ta ett uppiggande dopp i havet.

 

 

 

 

 


Filed under: Pajer, Tävling

Ewas äppelpaj

$
0
0

äppelpaj

Här kommer receptet på vinnarpajen, skapad av Ewa Björnsdotter!

Mördegsbotten:

150 g smör

3,5 dl vetemjöl

75 g ekologiskt florsocker

2 äggulor

Fyllning 1:

110 g smör

250 mandelmassa

1 tsk kardemumma

1 ägg

3 äggulor

Fyllning 2:

5-6 äpplen

2 msk smör

Ca: 0,5 dl råsocker

1 msk honung

2 tsk kanel

2 tsk kardemummakärnor (mortlade)

Crumble:

1⁄2 dl råsocker

1⁄2 dl havregryn

1⁄2 dl kokos

1 dl vetemjöl

50 g smör

Sirap efter behag

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader.

Börja med mördegen.

Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en deg. Kavla ut degen till ca 1 cm tjockt lager och

rulla ut över pajformen. Låt stå i kylen och vila medan du gör resterande delar.

Fyllning 1:

Blanda riven mandelmassa med smör i en bunke. Tillsätt lite smör i taget. Mortla

kardemummakärnor och tillsätt i smeten. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir

en slät massa. Bred ut ett lager

över mördegen i pajformen.

Fyllning 2:

Skala och klyfta äpplen. Stek dem i smöret i en stekpanna

och rör ner socker, kanel och kardemumma. Avsluta med att

lägga i en klick honung. Lägg sedan äpplena i pajformen

ovanpå mandelmassefyllningen.

Crumble:

Blanda alla ingredienser och nyp ihop till en smuldeg. Lägg över smulorna uppe på pajen.

Sätt in i mitten av ugnen på 180 grader i ca 25-30 min

Njut tillsammans med en hemmagjord vaniljsås

Recept och foto av Ewa Björnsdotter!


Filed under: Pajer, Recept

Tårtkalas! Tävling!

$
0
0

tårta2 ica

Vet ni, på torsdag och fredag ska vi plåta till nya upplagan av Sju sorters kakor, och det kommer att bli en handfull tårtor över. Jag vill gärna äta så mycket som möjligt av dem själv, men inser att jag aldrig kommer hinna med. Så vi drar till med en tävling!

När vi har plåtat färdigt på fredag budar jag helt enkelt över tårtorna till den som vinner. Kanske vill ni ha fredagsfika på jobbet eller kalas hemma till helgen, eller så vill du rent av dela ut tårtorna till hemlösa. För att delta lämnar du en kommentar nedan och skriver var du jobbar eller vad du vill ha tårtorna till. Helst någorlunda nära Stockholm city.

Några varningar bara: tårtorna kommer inte vara helt intakta, jag måste ju smaka lite själv också, och jag kan inte garantera exakt vilken tid de kommer, plåtningar är ju lite oförutsägbara på det sättet. Det handlar om 4-5 tårtor och du måste vara tillgänglig på någon slags adress för att ta emot tårtorna under fredag eftermiddag. 26 september alltså.

Bonus! Den här veckan är det prinsesstårtans vecka vilket innebär att konditorier och bagerier som hakar på kampanjen “Baka med hopp” skänker 100 kronor per såld tårta till Barncancerfonden. Jag skänker 100 spänn och vinnaren får prinsesstårta! Vill du också baka prinsesstårta och samla in stålar hittade jag en steg-för-steg-skola jag gjort för Gourmet här.

Tårtan på bilden är fotad av Anna Kern och modell är Miriam Parkman.


Filed under: Tävling, Tårtor

Vinnaren!

$
0
0

20140924-212940-77380755.jpgTårttävlingen är avgjord! Ida är vinnaren och kommer att få tårtorna budade till sitt jobb. Stort grattis!

Så här skriver hon i sin kommentar: Jag skulle vilja fira att det är ett år sedan jag slutade röka (har rökt i 20 år innan) med att bjuda alla på mitt jobb på tårta. För det är de som har hjälpt mig och inspirerat mig varje dag. (man kan ju inte jobba på en site om hälsa om man själv röker, eller hur?)

Hurra för det och tack till alla ni andra som deltog i tävlingen och ville fira allt från nya bebisar, stundande bröllop , födelsedagar och semestrar. Grattis till er också!

Tårtan på bilden har inget med texten att göra, men var makens födelsedagstårta. En marängskapelse med blåbärsglass och färska bär.


Filed under: Uncategorized

Choklad!

$
0
0

choklad6

Senaste numret av Allt om Mat har choklad-tema, och jag har gjort ett jobb med mina allra bästa chokladrecept. Under receptfliken hittar du nu de här helt beroendeframkallande karamellbräcken med tunnbröd. Helt vanligt tunnbröd som jag har uppdaterat med karamell, mörk choklad, valnötter och flingsalt. I tidningen finns också bland annat:

choklad5

Brownie extra allt med Twix

choklad1

Glasstrutar med mjölkchokladglass och salta jordnötter

 

choklad4

Trippelchokladmousse

choklad3

Krackelerade chokladkakor. Så himla, himla gott alltihop!

Fotat har ingen mindre än Ulrika Ekblom gjort, och vi fick hålla till på fina Nacka Byggnadsvård. 


Filed under: Choklad, Receptjobb Tagged: brownies, Choklad, chokladglass

Rafflande nyheter

$
0
0

alladin_flader

Gårdagens stora nyhet slog ned som en bomb – trillingnöt och körsbär i likör stryks ur Aladdin-asken! Tråkigt kan tyckas, men nyheterna låter också ganska goda: fläder och hallonlakrits. Vad tycker ni?

hallonlakrits

Aladdin-asken har tydligen funnits sedan 1939, det säljs 2,5 miljoner askar varje år och enligt Mondelez (f.d. Marabou) rankar svenska folket asken som viktigare än jultomten på julafton. Har dock lite svårt att tro på det sistnämnda.


Filed under: Uncategorized

Bullfest!

$
0
0

_6287_1

Imorgon smäller det, kanelbullens dag! Här kommer mina bästa tips om du vill baka hemma:

  • För att få saftiga bullar är det viktigt att inte tillsätta för mycket mjöl i degen, låt den gärna vara lite kletig. Använd rumstempererat smör istället för smält smör så får degen lite fastare och finare konsistens.
  • Stöt gärna kardemummakärnor i en mortel istället för att använda färdigmalen kardemumma.
  • Knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter för hand eller i matberedare. Den ska vara smidig och gärna lite glansig.
  • Låt degen jäsa minst 40 minuter, men gärna längre. Om du vill kan du minska lite på jästen, använda kall mjölk och låta degen jäsa ett par timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten för att göra bullarna mer smakrika.
  • Om man vill ha höga, luftiga bullar kan man använda vetemjöl special till degen och grädda bullarna i varmluftsugn, men själv föredrar jag saftiga bullar och använder vanligt vetemjöl och vanlig ugn med över- och undervärme.

Receptet bak på mjölpaketet funkar utmärkt! Under receptfliken finns mitt recept på kardemummabullar, och det går självklart att göra med kanelfyllning istället.

Vill du baka glutenfria kanelbullar så har Maria Blohm och Jessica Frej lagt upp det utmärkta receptet ur sin nya bok Nytt fikabröd här.

Är du inte sugen på att baka själv och bor i Stockholm så finns det numera en sajt som heter Bullpatrullen som håller koll på var du köper bäst kanelbullar. Själv är jag tokig i kardemummabullar och mina favoriter finns på Bulleboden på Parmmätargatan på Kungsholmen. Även Dessert och choklad Stockholm, Kafé Sjöstugan i Bergshamra och Fabrique bakar utmärkta bullar. Det gör säkert även till exempel Bageri Petrus, Lundbergs konditori, Haga Bageri, Valhallabageriet, Gamla Enskede Bageri och Wienercaféet, men de har jag inte testat personligen, så vågar inte helt gå i god för dem.

Ytterligare ett tips inför Stockholmshelgen är att Bak- och Choklafestivalen går av stapeln på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är Chokladfestivalen som fått tillökning, och det verkar vara  ett riktigt roligt utbud av aktiviteter och utställare.

Bilden har ingen mindre än Ulrika Pousette plåtat! Och ska jag vara ärlig föreställer den egentligen kolabullar med pekannötter.


Filed under: Bullar

Nyöppnat

$
0
0

20141006-221328-80008934.jpg

Nu har jag äntligen hunnit förbi K-märkt, det nya stället konditorn Daniel Roos har öppnat tillsammans med kocken Johan Gottberg och sommelieren Jens Dolk. Daniel gör ju innovativa desserter som har varit lite svårtillgängliga på sistone, men nu kan man alltså äta dem i konditoridelen av K-märkt som har öppnat i Garnisonen på Östermalm i Stockholm. Garnisonen är ett gigantiskt kontorskomplex som byggdes 1972, och K-märkt är till viss del en lunchrestaurang med ovanligt höga ambitioner, och i en del av härligheten ligger konditoriet med bageri och kafé där man antingen kan köpa med sig eller slå sig ner och fika.

Jag testade en spegelblank hasselnötsmoussebakelse med passionsfrukt och små krispiga chokladkulor runt om (ovan) och en chokladmoussebakelse med crème brûléfyllning (nedan, till väster i bild). Gott såklart!

20141006-221329-80009788.jpg

Andra trevliga nyheter är att Daniel Lindeberg från Franzén och Lindeberg och senast kreativ ledare på Wienercaféet ska öppna eget bageri och kafé i Stockholms-förorten Orminge! Det lär ju bli hur bra som helst, grattis alla som bor i trakten!

Midsommarkrans-borna kan glädjas åt att Marqus Östin har börjat baka sina grymma bröd på Kalaskransen. Hurra! Marqus har tidigare jobbat bland anat på Rute stenugnsbageri på Gotland.

Stort grattis också till Sara Aasum Hultberg som blev Årets konditor i helgen! Hennes desserter kan man smaka på Taverna Brillo.

Till sist kommer äntligen en nyhet utanför Stockholm! I Göteborg öppnar Levantine Bakery en brödbutik med bland annat surdegsbröd, bullar och croissanter på Tredje Långgatan. I bageriet står ingen mindre än Åsa Svensson som jag skrivit om i det här gamla inlägget. 28 oktober slår portarna upp.

Det ryktas förresten också att kedjan Dunkin Donuts ska öppna filialer i Sverige under hösten, och att Starbucks har inlett ett samarbete med Ica och planerar att öppna kaféer i anslutning till tre av deras större butiker under 2015. Var är dock ännu oklart.


Filed under: Uncategorized

Paris!

$
0
0

062

Jag gissar att ett flertal av er planerar Paris-resor så här till hösten, och jag får titt som tätt frågan om jag har tips på konditorier i Paris, men jag har varit lite dålig på att kartlägga dem. Det finns ju så många finfina ställen i den stan att man bara kan strosa runt och stöta på det ena stället efter det andra utan ansträngning. Mattias Kristiansson tycker dock tvärtom, att det vore slöseri med dyrbar Paris-tid att råka gå in på ett halvdant ställe och riskera att missa några av pärlorna. Och det har han ju rätt i. Han har därför gjort en superfin och utförlig guide till Paris bästa konditorier som du hittar på hans i övrigt något slumrande blogg Bake my day.

081127058

Ska jag vara helt ärlig har jag fotat bilderna i Lyon. Dit har jag heller ingen konditori-guide.


Filed under: Uncategorized

Varm choklad!

$
0
0

varmchoko_5410332fe087c34fb1147aab

Hösten är fantastisk på många sätt, men också ganska vidrig eftersom det betyder att en lång och mörk vinter är på väg. Då finns det ett sätt att trösta sig och få det hela att bli lite mer uthärdligt. Varm choklad!

En rolig Stockholms-nyhet är att Chokladfabriken kommer att ta över StikkiNikkis glassbutiker över vintern och omvandla dem till varm choklad-barer. Hurra för sådant roligt! 20 oktober slår de upp portarna på Drottninggatan 90B och Götgatan 46 och kör fram till påsk. Det kommer att serveras 17 olika sorters choklad, med allt från vit varm choklad, vild, sockerfri, mjölkchoklad, ekologisk och 85-procentig mörk lyxchoklad. Och så tigerkaka och nybakad brioche till det. Dock är butikerna ganska små, så kanske bäst att bylta på sig varmt och vara beredd på att ta take away.

scarfo

Ett annat glasställe som har varm choklad är Gelato Scarfó i Ålsten. Här är det lyxigt tjock italiensk dryck gjord på Amedei-choklad serverad ur blänkande chokladfontän som gäller.

Även i resten av landet är ju möjligheterna för varm choklad-drickande oändliga, och en bra grej är att Kung Markatta just har lanserat varm choklad-pulver som både är ekologiskt och Fairtrade-märkt. Själv tycker jag även att det är toppen att göra varm choklad på överbliven chokladtryffel/ ganach/ glasyr om man har turen att ha sådant liggandes. Bara att värma i en kastrull tillsammans med mjölk.

20141013-110208-39728720.jpg

Gillar den här reklamen på en gammal kakburk jag har där varm choklad ännu ansågs vara den hälsosammaste frukostdrycken för både ung och gammal.


Filed under: Choklad, Stockholmstips Tagged: varm choklad

Schysst fika

$
0
0

bild (1)

Imorgon är det dags för Fairtrade Challenge som går ut på att dra ihop ett gäng kompisar, kollegor eller annat löst folk och fika med Fairtrade-märkta råvaror. Passa på! Här finns det lite recepttips, men det behöver ju inte vara svårare än att du tar en kopp Fairtrade-kaffe och en banan. Eller rullar dina vanliga chokladbollar och använder Fairtrade-kakao.

Jag är en dålig människa på många sätt som inte gör mycket för att förbättra världen, men när det gäller min stora konsumtion av kaffe, choklad, kakao och bananer försöker jag åtminstone att så gott som alltid välja Fairtrade-märkt, och det blir lättare och lättare nu när det finns så mycket bra produkter. Ovan ser ni mina favoriter som finns i många affärer.


Filed under: Uncategorized

En formfundering

$
0
0

20141015-211909-76749332.jpg
Vi har länge haft en sådan här sockerkaksform i silikon liggandes i min matstudio, och ingen vill kännas vid den. Jag tänkte bära iväg den till Stadsmissionen, men vill först kolla med er. Är sockerkaksformar i silikon något att ha? Jag tycker att det verkar sladdrigt, instabilt och onödigt. Mindre silikonformar är ju toppen till allt möjligt, men just de där stora fattar jag inte poängen med, men ta dem gärna i försvar om jag borde ändra mig!


Filed under: Uncategorized

Tävling!

$
0
0

margrethe1

Nä, nu är det dags för tävling igen! Jag har fått tre set med sådana här fina Margrethe-bunkar från Rosti att lotta ut, och för att delta skriver du helt enkelt en kommentar här nedan och berättar vad du helst vill ha för sorts tårta på din födelsedag. Senast tisdag klockan 20! Vinnarna utses slumpmässigt.

margrethe2

Setet med tre melaminbunkar med lock i originalfärgerna mintgrön, gul och ljusblå har tagits fram för att fira 60 års-jubiléet av Margrethe-bunken som designades av Sigvard Bernadotte 1954. Storlekarna är 1,5 liter, 2 liter och 3 liter.


Filed under: Uncategorized

Rostårta

$
0
0

rostårta1
Jag har äntligen kommit mig för att göra en rostårta! Den ska få vara med i nya upplagan av Sju sorters kakor, men jag har skjutit upp det hela tills nu eftersom det ser ganska avancerat ut. Det var det inte, det var jätteroligt!

Jag kollade på den här youtube-filmen först. Sedan köpte jag en Wilton 2D-tyll. Egentligen tror jag att man får ganska fin effekt med många olika krustyllar, men just denna verkar allra bäst. Jag köpte min på NK i Stockholm, men de var av outgrundlig anledning nästan aggressivt negativa till att sälja tyllar, och den finns även att köpa bland annat hos Baka och Dekorera och Kakburken.
rostårta2
Jag tror att det vanligaste är att spritsa rosorna av smörkräm, men det gillar inte jag, så jag gjorde en cream cheese-frosting med vispgrädde och blåbär istället. Det blev gott, var lätt att spritsa med och blåbären gav fin färg. Efter en stund börjar dock blåbären skifta lite i färgen, så vill man ha en helt färgfast tårta kan man utesluta dem och använda pastafärg eller hushållsfärg istället. Dock enbart om man är extrem perfektionist, själv tyckte jag att tårtan var fin och god även nästa dag.

Basen till tårtan är chokladsockerkaka i tre lager med blåbärsgrädde mellan. Jag gräddade kakan i en ganska liten form, 19 centimeter i diameter, för att få den ganska hög och få plats med två lager rosor på sidorna. Måste dock öva lite mer på sidospritsningen, det är mycket svårare att spritsa där än på toppen.
rostårta3
Här kommer receptet på frostingen. Bottnar och fyllning kan ni göra precis som ni vill, och istället för blåbär i frostingen går det bra att använda t.ex. hallon, jordgubbar eller andra färgglada och goda frukter eller bär.

Frosting
100 g (cirka 2 dl) tinade, frysta blåbär (så här års, i säsong gärna färska)
1 dl florsocker
400 g färskost (Philadelphia eller liknande cream cheese)
1,5 dl vispgrädde

  1. Mixa blåbären fint med stavmixer. Passera purén genom en sil för att få den helt slät.
  2. Vispa ner florsockret och blåbärspurén i färskosten. Tillsätt vispgrädden och vispa ihop till en fluffig glasyr, gärna med elvisp.

Filed under: Bakningstips, Tårtor Tagged: rose cake, rostårta, spritsa rosor

Vinnarna!

$
0
0

20141022-213045-77445011.jpg

Nu är vinnarna i Rosti-tävlingen korade! Grattis Alexandra Bengtsson, Ia och Sanna E!

Det var roligt att få veta vad ni vill ha för tårta när ni fyller år. Prinsesstårta och Schwarzwald verkar stå högt i kurs, och olika sorters Pavlova-tårtor, citronmarängtårtor och Pinocchio-tårtor är också populärt, tillsammans med chokladtårtor och chokladmoussetårtor av olika slag. Några mer ovanliga önskningar är solterass-tårta (lite osäker på vad det är) och slabang  (chokladrulltårta fylld med smörkräm, marsipan och grädde och i mitten en banan). Också uppfriskande med Johanna som vill ha tågtårta. Kul att det inte bara är femåriga killar som önskar sig en sådan!

På bilden en körsbärstårta från Schwarzwald till kommande upplagan av Sju sorters kakor.


Filed under: Tävling, Tårtor

Varm eller kall degvätska?

$
0
0

20141025-110549-39949847.jpg
Jag har en fundering till Sju sorters kakor. Har ni anammat det här med att inte smälta smöret när ni bakar bullar? Förr förespråkade man att smälta smöret och att ljumma upp mjölken till 37 grader. Men jag brukar oftast använda kall mjölk och rumsvarmt smör. Då blir degen lite smidigare och finare och man behöver inte tillsätta lika mycket mjöl. Det tar lite längre tid för den att jäsa, men det lär vara positivt för smaken. Vad bör förespråkas i Sju sorters kakor tycker ni?


Filed under: Bullar

Bake-off

$
0
0

croissant
Problemet när man bakar wienerbröd och croissanter är att det tar en herrans massa tid att göra, och sedan måste man äta upp allt på en gång eftersom de är godast samma dag. Senast jag bakade croissanter frös jag in en stor del av satsen efter att jag rullat ihop dem, men innan de jäst, och det funkade superbra. När man blir sugen på lite frasiga bakverk är det bara att ta ut dem, lägga dem på en plåt, täcka över och låta jäsa i rumstemperatur tre timmar i runda slängar. Så lyxigt och enkelt!

Det är är ju ingen ny metod, men vill bara påminna om hur bra den är. Funkar även toppen till alla sorters vetebröd och säkert även matbröd.


Filed under: Bakningstips, Bullar

Sötsaker i höstton

$
0
0

nyponsoppa
Till senaste numret av Allt om Mat har jag gjort en radda kak- och dessertrecept med höstfrukter. Pärontarteletter, lingonmazariner, toscaäpplen, nyponsoppa och plommonpaj. Alla bilder är plåtade av fotograf Anna Skoog, och receptet på nyponsoppa ligger nu uppe under receptfliken. Resten av recepten finns i den eminenta papperstidningen.
_MG_6034
_MG_6115
Nypon brukar växa lite överallt i grönområden och parker och är utmärkta att plocka så här års. Du kan använda nypon från till exempel nyponros och stenros eller de lite större vresrosorna. Alla nypon är ätliga och de flesta innehåller massor av c-vitamin. Att rensa och plocka nypon är ganska pilligt och tidskrävande, så en bra idé är att sikta in sig på stora nypon från vresrosor. I vissa recept ska man pilla ut kärnorna innan man använder nyponen (extremt tidskrävande!!!), men i detta tar man bara bort det fnasiga och halverar frukterna. Efter kokningen passerar man purén för att få bort kärnorna. Det tar ett tag det med, men går åtminstone lite snabbare.


Filed under: Desserter, Mattidningar

Händer i veckan

$
0
0

012

Glöm inte att det är Gustav Adolfsdagen på torsdag! En utmärkt anledning att äta bakelser, men som ofta glöms bort i Stockholm, och säkert även andra delar av landet. Förra året skapade jag Gustav Adolfsbakelsen ovan med mandelmassa, grädde och äppelmos, och här hittar ni receptet, men det är ju fritt fram att skapa egna Gustav Adolfsbakelser. Bor ni i till exempel Göteborg eller annan stad där man tar firandet lite mer på allvar går det utmärkt att köpa Gustav Adolfsbakelser på konditori. I Stockholm har jag sett det på bland annat Papa Lee Bakery och Källströms konditori.

Har ni vägarna förbi Älvsjö-mässan nu på söndag 9 november måste ni passa på att komma till Allt om Mat-scenen och säga hej. Jag står och bakar där klockan 14.15-14.45 och bjussar på massor av kakor och pratar om Sju sorters kakor. Vi ska plåta på fredag, så mycket av det som blir över ska ätas upp på mässan.

Oj, missade nästan att det är kladdkakans dag på fredag också! Enligt Arla, som säkert har ett finger med i spelet, kommer det att ätas 2 miljoner kladdkakor under dagen.


Filed under: Bakelser

Burkmat

$
0
0

appelkaka_mittkok1

Till senaste numret av tidningen Mitt Kök har jag gjort några äppelrecept, bland annat de här äppelkakorna med plommon gräddade i glasburkar. Att grädda dem i burk fyller egentligen ingen som helst funktion, men det är lite fint och roligt och annorlunda tycker jag. Receptet ligger nu uppe under receptfliken, och ingen mindre än Ulrika Pousette har fotat.

appelkaka_mittkok2


Filed under: Matstyling, Mattidningar, Pajer, Receptjobb Tagged: Äppelkaka, äppelkaka i burk, äpplen
Viewing all 287 articles
Browse latest View live