Quantcast
Channel: Mia Öhrn
Viewing all 287 articles
Browse latest View live

Lilla Sur och Lilla Bagis

$
0
0

kaffe

Ni vet, jag har alltid lite dåligt samvete för att jag är så Stockholms-fixerad när det gäller kafétips, men nu har jag åtminstone fått nys om ett relativt nystartat bageri i Göteborg. Haleluja! Det heter Lilla Sur och ligger i Kålltorp en liten bit utanför stan, och verkar riktigt ambitiöst och bra. I Kålltorp ligger dessutom den ljuvliga köksbutiken Bagaren och Kocken, så i mina öron låter det som en utmärkt kombo för en utflykt.

I Bagarmossen en bit utanför Stockholms innerstad ligger Lilla Bagis som verkar vara ett utmärkt kafé. Jag har inte varit där själv, men värnar lite extra om kaféer som ploppar upp där det annars är lite skralt om trevliga fikställen.

En tråkig kafényhet är att Källströms konditori vid Fridhemsplan håller på att omvandlas till en Fabrique. Nu var Källströms ganska trist och sunkigt, och jag älskar Fabrique, men hur många ställen måste det finnas! Jag har nu tre Fabrique-butiker på 5-minuters promenadavstånd hemifrån, och det börjar bli lite tjatigt. Till saken hör att Källströms hade så fin inredning med glasdekor från min mans släkt (som jag bloggat om här) och jag gissar att den har blåsts ut till fördel för Fabriques generiska industrichica inredning.


Filed under: Kaféer

Fillimpa

$
0
0

olle februari 2015, fillimpa, maria bröllop, 120

Jag är bagare i grund och botten, men bröd är pinsamt nog inte min starka sida, det är bakverken jag brinner för. Däremot älskar jag att äta bröd och lägger omoraliskt mycket pengar på att köpa bröd. Titt som tätt händer det dock att brödburken gapar tom och jag blir tvungen att baka själv. Då blir det inte något långjäst surdegsbröd utan supersnabb fillimpa. Senast jag bakade den tog jag tid och klockade in på 11 minuter från början till start inklusive fram- och tillbakaplockning av alla ingredienser, diskning och tröst av bebis. Brödet ska förvisso vara i ugnen i en timme, men där sköter det ju sig själv. Den här fillimpan är dessutom inte så söt som en del recept kan vara, och gäster brukar bli lyriska. Receptet ligger uppe under receptfliken!

Förresten, jag har gasugn hemma och det här brödet funkar utmärkt att baka i en sådan relik om det mot förmodan är fler av er som inte har gått över till sådana där moderna elektriska apparater.


Filed under: Bröd, Recept

Våffeldags!

$
0
0

våfflor

Här hemma tänkte jag att vi tjuvstartar inför våffeldagen redan idag. Det blir potatissoppa till middag och sedan våfflor med grädde och rårörda jordgubbar till efterrätt. Här kommer ett enkelt recept om du vill slippa använda mix. Självklart är det inget fel på det heller, men att göra smeten själv är plättlätt.

Våfflor

Frasiga och goda våfflor där vispad grädde vänds ner i smeten.

Till 10-12 våfflor

4 dl (240 g) vetemjöl

3 dl vatten

1 krm salt

4 dl vispgrädde

cirka 25 g smör till gräddningen

  1. Vispa ihop mjöl, vatten och salt till en jämn smet. Låt stå och svälla i rumstemperatur i cirka 1 timme, men du kan även förbereda längre i förväg om du vill.
  2. Vispa grädden ganska fast och blanda ner den i smeten.
  3. Hetta upp våffeljärnet och smörj det med en klick smör inför de första omgångarna.
  4. Häll lite smet i våffeljärnet, stäng locket och grädda våfflan tills den fått fin färg. Servera gärna omedelbart med lättvispad grädde och sylt eller låt våfflan ligga på galler medan du gräddar resten av smeten.

Filed under: Recept

Påskinspiration

$
0
0

Häng inte läpp för att våffeldagen är över, snart är det påsk! En av årets bästa högtider för oss kakmonster. Jag har letat lite inspiration till bakningen på pinterest, kolla in alla de här finheterna:

påskhare

De här kaninrumporna som dyker ner i tårtor och cupcakes dök upp som en storm för ett par år sedan.

sockervadd

Cupcakes toppade med sockervadd ser liksom så himla pastelligt och vårlikt härligt. Sockervadd på burk brukar gå att hitta i godisaffärer. Men är inte säker på att den är så värst lätt att forma.

kinder

Är också lite sugen på att göra något med kinderägg. Här har de fyllts med cheesecake.

sprinklebakes

På bloggen SprinkleBakes finns alltid underfundiga, roliga och supersnygga bakverk. Här har bloggerskan Heather Baird skapat mördegskakor med färska blommor och blad till sin Etsy-blogg. Hon klistrar fast dem med någon slags marängpulver, men jag tror att jag ska testa om det funkar att använda äggvita eller sockerlag istället. Klicka på bilden för länk och beskrivning!

sprinklebakes pansy

Älskar också de här klubborna med violer Heather har skapat.

7194fbde4a7a7c9e5c5fe312d880d8d0All dekor behöver heller inte vara ätlig. Med flaggspel och pappersfigurer kan man göra väldigt fin tårtdekor.

kycklingkakor

På sajten Somewhat Simple finns beskrivning på hur de gör de här fina påskkakorna.

Alla bilder norpade från the almighty world wide web, klicka på bilderna för att hitta länkar.

 


Filed under: Bakningstips, Påsk

Ett trädgårdskafé att längta efter

$
0
0

fryksta

Jag älskar ju kaféer och försöker alltid hålla ögonen öppna efter sådana som inte ligger i Stockholm för att kunna tipsa er som bor och rör er i andra delar av landet. Idag fick jag ett så trevligt mejl från Sara som driver Fryksta Trädgårdscafé i Kil i Värmland. Så här skriver hon:

Här kommer ett tips från Värmland – vårt lilla trädgårdscafé som vi driver i liten skala här hemma på somrarna, med bakning i vårt vanliga kök och servering under äppelträden! 

I köket använder vi gärna ekologiska ingredienser, frukt, bär och ätbara blommor från trädgården och en del värmländska specialiteter som skrädmjöl och svedjeråg.
Låter ju rasande trevligt tycker jag! Men man får hålla sig till tåls till juni när de öppnar igen.

Filed under: Kaféer

Chiafrutti

$
0
0

olle mars 2015, chiapudding, 002

Jag kan vara den absolut sista bloggaren i hela världen som skriver om chiapudding. Jag är alltid lite skeptisk när det gäller hälsosam mat, och det är även min treåring. Han gillar korv, glass och pannkakor, precis som de flesta treåringar. Han är också tokig i risifrutti, och efter att ha provat mig fram lite trevande med de här upphuassade chiafröna har jag kommit fram till en variant som är ganska lik risifrutti och som ungen faktiskt gillar. Hurra! Känns som en seger att få i honom något som ryktas vara fullproppat med omega 3, fibrer och järn. Till det äter han osötade upptinade hallon och jordgubbar från frysen.

Att göra chiapudding är löjligt enkelt. Jag brukar mala ner lite vanilj i en burk (har en sådan här kvarn som jag gillar) och sedan höfta i chiafrön så att det fyller kanske en fjärdedel eller femtedel av burken. Sedan är det bara att hälla ner mjölk och röra om. Ska man vara riktigt hälsosam och rawfoodig ska det förstås vara mandelmjölk eller liknande, men så långt har jag inte gått ner mig i super food-träsket. Jag använder mellanmjölk eller standardmjölk. Jag brukar också hälla i en liten skvätt vispgrädde för att göra det lite extra gott och risifrutti-liknande. Låt burken stå framme i tio minuter medan du pysslar i köket och rör då och då så att det inte blir alltför klumpigt. Ställ sedan in i kylen och låt stå och svälla i cirka 12 timmar. Klart! Puddingen håller nog i 4-5 dagar gissar jag.

Sedan bör det förstås tilläggas att man ska ta det här med hälsosam mat med en nypa salt. Det som anses vara extremt nyttigt ena sekunden är ju livsfarligt nästa, så ät hellre lagom mycket av allt möjligt du tycker om än att haka upp dig på vad som är nyttigt för stunden. Jag misstänker också att chiafröna går rakt igenom kroppen, men det är bara min egen ovetenskapliga spekulation. Dessutom är de inte särskilt mättande. Jag åt det till frukost häromveckan och var vrålhungrig igen innan jag kom ut genom dörren.


Filed under: Bakningstips Tagged: chiafröpudding

Glad påsk!

$
0
0

marsipanfigurer

Jag gissar att ni inte sitter på eoner av tid för fridfullt pyssel så här innan påsk, men får ni en liten stund över så finns det fortfarande beskrivning här till hur man gör sådana här marsipanfigurer som jag skapade för DN förra året.

DSC6637_marcipanbricka-540x360

Annars är blixtsnabbt alternativ att göra som Jessica Frej tipsar om på den här bloggen. Helt enkelt ställa fram en charkbricka, fast med marsipan, nougat, smält choklad och annat smått och gott. Så får gästerna själva pyssla ihop sitt godis, eller bara äta rakt av. Genialiskt! Foto: Jessica Frej


Filed under: Bakningstips, Påsk

Chokladlöv

$
0
0

chokladlöv1

Jag gillar de där knepen man kan ta till för att få bakverk att se avancerade och imponerande ut, men som egentligen är enkla. Chokladlöv till exempel, hur tjusigt är inte det! Men jättelätt att göra. Så här gör man:

1. Välj fina blad eller löv, gärna obesprutade, ätliga och med tydliga ådringar. Jag tog det jag hittade på balkongen och på fönsterbrädan: pelargon, smultron och murgröna. Det sistnämnda är jag dock tveksam till ätbarheten på… Men man äter ju heller inte själva bladen.

2. Skölj bladen om du tror att det behövs och låt dem torka.

3. Stryk på tunt, tunt med matolja på den sida av bladet där du vill ha chokladen. Jag använde hushållspapper, men man kan säkert ta en liten pensel om man har det.

chokladlöv2

4. Smält choklad försiktigt i mikron eller över vattenbad. Det går bara åt några få bitar. Pensla på ett 1-2 millimeter tjockt lager choklad på bladens ena sida. Eftersom jag inte hade någon pensel kladdade jag på med fingret, och det gick också alldeles utmärkt. Ställ in bladen i kylen tills chokladen har stelnat ordentligt, det tar cirka 30 minuter.

5. Pilla loss bladen från chokladen. Hinner chokladen bli varm och mjuk medan du jobbar är det bara att ställa in bladen i kylen en stund och försöka igen när de har stelnat. Jag har iskalla händer, så för mig är det ganska lätt att jobba med choklad, men har du varma händer kan det nog vara en bra idé att bara ta fram några få löv i taget från kylen. Förvara sedan chokladbladen i en tättslutande burk i kylen. Använd dem till att dekorera tårtor, bakelser, cupcakes eller vad du vill.

chokladlöv3


Filed under: Bakningstips, Blommor Tagged: chokladlöv

Bakelser i Budapest

$
0
0

108

Jag gillar att resa, men med två småbarn är det oftast nog med äventyr att ta bussen till en annan stadsdel. Längre resor än så verkar mest plågsamt. Förvisso har vi kompisar som reste jorden runt när deras barn var i samma ålder som våra, och som sedan skänkte alla barnens vinterkläder till oss och flyttade till Singapore. Just nu nöjer jag mig hursomhelst med att hålla mig till hemmaplan, men jag gillar att läsa och höra om andras resor, och får liksom böna och be kompisar att berätta i detalj om sina senaste strapatser. Jag önskar att det fortfarande var comme il faut att ha diabildsvisning av sina senaste resor på parmiddagar, så som när jag var liten.

Det jag vill komma fram till med allt det här dravlet är att jag har läst en trevlig DN-artikel om bakverk i Budapest och en guide till stadens anrika kaféer. Här kommer länk om fler av er vill drömma er bort till eller rent av är på väg dit på riktigt. Om någon av er ska till Paris så här på vårkanten rekommenderar jag Mattias Kristianssons konditori-guide. Bilden ovan kommer från Pignol, ett trevligt konditori i Lyon.


Filed under: Uncategorized

Karamellbräck med tunnbröd och choklad

$
0
0

_MG_1271

Min Matlabbet-kompis Pia hade fått en hel back med hårt tunnbröd över efter ett jobb, och mer incitament än så kräver inte jag för att göra jordens godaste tunnbrödsgodis med choklad och karamell. Receptet ligger sedan tidigare uppe under receptfliken!


Filed under: Uncategorized

Croissantskolan

$
0
0

croissant

I helgen höll jag en croissantbakningskurs på en möhippa för en kompis. Just croissanter och pain au chocolat kändes som bra ämne att hålla kurs i, och råkade vara den blivande brudens favorit. Det är liksom lagom tidskrävande och knepigt, och det finns en del tips och tricks att lära ut. Jag ska försöka beskriva det så grundligt det går här om ni vill göra ett försök hemma. Först några tips:

  • En croissantdeg bör vara så sval som möjligt. Kyl därför gärna mjölk, ägg och vetemjöl. Arbeta i svalt kök. Undvik att baka det för första gången en svettig dag i sommarstugan.
  • Använd en stor kavel som rullar lätt. Det är viktigt att man inte trycker samman degen. Var lätt på handen. Låt kaveln arbeta löst och bara i två riktningar – rakt framåt och vinkelrätt åt sidan. Tryck inte för hårt, då spricker degen och smöret blir inte inkavlat på rätt sätt.
  • Använd en vass kniv när du ska skära upp degen för att inte trycka ihop de många lagren.
  • Croissanter är godast att äta när de är nygräddade, men om du inte orkar äta upp alla på en gång kan du frysa in dem efter att du har format dem till bullar men innan de har jäst. Lägg på en bricka klädd med bakplåtspapper, plasta om och ställ in i frysen. Innan du vill grädda dem låter du dem tina och jäsa övertäckta i 5-6 timmar i rumstemperatur och fortsätter sedan enligt receptet.

Här kommer receptet!

CROISSANTER
Cirka 16 st
Ugnstemperatur: 225 grader, varmluftsugn 175 grader

300 g kylskåpskallt smör
25 g jäst
2 ½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
½ dl strösocker
7½ dl (450 g) vetemjöl special

1 ägg till pensling

  1. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem i rumstemperatur på ett smörgåspapper. Är smöret för kallt och hårt är det svårt att kavla in det i degen.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst.
  3. Blanda i ägg, salt, socker och mjölet. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
  4. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en platta, 30 x 40 centimeter.
  5. IMG_3012Lägg smöret på ena deghalvan, så att det ligger 2–3 centimeter innanför degkanten. Vik först upp kanterna över smöret och därefter den fria deghalvan. Nyp samman kanterna.
  6. Mjöla bakbordet lätt. Kavla ut degen till drygt 1 centimeter tjocklek. Kavla försiktigt. Degen får inte spricka. Kavlar man för hårt och för länge blir bröden platta och hårda.
  7. IMG_3014Vik degen i 3 delar på längden. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
  8. Kavla ut degen till drygt 1 centimeter tjocklek. Långsidan ska vara vänd mot den som kavlar. Vik den i 3 delar. Låt den vila i kylskåpet cirka 30 minuter.
  9. IMG_3020Kavla ut på nytt. Vrid degen så att långsidan är mot dig. Kavla ut degen, fortfarande på mjölat bakbord, tills den är cirka 1 centimeter tjock. Borsta bort överflödsmjöl, vik på nytt i 3 delar. Täck med plastfolie och låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Nu är snart degen klar att arbeta med.
  10. Kavla ut degen 3-4 millimeter tjock på lätt mjölat bakbord. Skär bort kanterna med en vass kniv.
  11. IMG_3027
    Skär ut trekanter med en bas på cirka 13 cm. Lägg eventuellt trekanterna på en lätt mjölad bricka, täck med plastfolie och ställ in i kylen i 20-30 minuter för att göra det lättare att rulla ihop dem. Känns de redan fasta och bra kan du rulla ihop dem direkt.
  12. Rulla ihop croissanterna och lägg dem med jämna mellanrum på tre bakplåtspappersklädda plåtar. Se till att spetsen hamnar underst.
  13. Pensla croissanterna med lite uppvispat ägg, men pensla inte på snittytan eftersom lagrena då kan klibba ihop istället för att resa sig fint. Pensla gärna lite ägg under snibben och tryck till så att den inte jäser upp i ugnen. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme.
  14. Grädda croissanterna i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

För pain au chocolat gäller samma sak som för croissanter fram till steg 10. Därefter tar du 300 gram mörk choklad (gärna tre stycken sådana där tunna lite “lyxiga” 100 grams-kakor som säljs i alla mataffärer, vi använde Icas egna Fairtrademärkta som jag tycker är bra) och gör så här:

  1. Skär chokladen i stänger, cirka 8 cm långa och drygt 5 mm breda. Känns den spröd och spricker kan du mikra den ett par sekunder för att göra den lite mjukare, men försiktigt så att den inte smälter.
  2. Kavla ut degen 3-4 millimeter tjock på lätt mjölat bakbord. Skär bort kanterna med en vass kniv. Skär knappt 8 cm breda remsor av degen med. Remsorna ska ha ungefär samma bredd som chokladstängernas längd.
  3. IMG_3033
    Lägg en chokladstång ett par centimeter in från kanten på degremsan. Vik över degen så att chokladstången täcks. Lägg en chokladstång till ovanpå den övervikta degen, men inte ovanpå den undre chokladstången. Rulla ihop och skär loss degrullen från degremsan. Upprepa samma procedur med resten av degen och lägg dina pain au chocolats med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.
  4. Pensla bakverken tunt med uppvispat ägg. Pensla även lite i skarven under bakverket och tryck till så att de inte lossnar i ugnen. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Ät gärna samma dag.

IMG_3049

Resultatet blev riktigt lyckat! Höga fina croissanter och pain au chocolat med många frasiga lager. Men jag ska erkänna att vi inte kavlade ut degen så värst tunt i sista kavlingen. I receptet har jag ju skrivit 3-4 millimeter tunt, men vi lät nog degen vara nästan 1 cm tjock. Det har fördelen att bakverken blir höga och fina, men det är också lite svårare att få degen att räcka till för att göra riktigt snygga bakverk.


Filed under: Bakningstips, Franska bakverk Tagged: croissanter, croissants, pain au chocolat

Fikaplan

$
0
0

024 (2)

Jag strosade runt lite i kvarteren kring St Eriksplan igår, och vad mycket gott och roligt det finns där, och mer poppar det upp! På St Eriksgatan 81 slår Sophies canelé upp dörrarna 22 maj. Vilken grej alltså, att Stockholm får ett canelé-ställe! Det blir säkert en del financierer och andra franska bakverk också gissar jag.

20150507-125017-46217620.jpg

Eftersom de ännu inte öppnat gick jag vidare till Felice Café Napulitano, ett litet kafé med genuin italiensk känsla och värmande eftermiddagssol på Vikingagatan 18. Jag testade en choklad- och mandeltårta som hette Torta Caprese och inte var så dum, däremot ger jag inte mycket för spraygrädden som serverades till.

20150507-125017-46217865.jpg

Sedan passerade jag två extremt minimalistiska ställen på Rörstrandsgatan: Mes Dames med enbart kaffe, te och glass på menyn och Kallpressen med enbart juice. Jag tittade in på Xoko som tidigare varit ett mycket ambitiöst ställe, men som nu har nya ägare sedan några år tillbaka. Det ser fortfarande ganska schysst ut, men med den där lite krypande känslan att allt inte står rätt till. Rundan avslutades med att titta förbi nyöppnade glasstället StikkiNikki på St Eriksplan 9.

Ytterligare bra ställen i området som har hängt med ett tag är bagerierna Bakery & Spice  och Cupcake Sthlm och kaféerna Lanthandelns Espresso på Bonniers konsthall, Haga Bageri, Erlands, Mellqvists, Chokladfabriken, Kaffeverket, Vurma och pizzastället The Artisan.


Filed under: Kaféer, Stockholmstips

Arga lappar

$
0
0

20150512-122800-44880795.jpg

Jag har tidigare skrivit om det här med kaféer som har en fäbless för att sätta upp uppfordrande lappar. Det är fullt förståeligt och alla dessa budskap är säkert motiverade, om jag hade kafé skulle jag också bli galen på kunder som inte beter sig som de borde. Men likväl är det trist, dels för att man känner sig omyndigförklarad, dels för att det är förfulande rent estetiskt.

Igår fikade jag på Skafferiet i Ekoparken, ett kafé som ligger väldigt vackert i Stora Skuggan i Stockholm, men där man tagit det här med lappar till en helt ny nivå. Det var lappar precis överallt! Här är bara ett axplock av dem:

20150512-122507-44707794.jpg

20150512-122507-44707256.jpg

20150512-122508-44708783.jpg

20150512-122510-44710000.jpg

20150512-122510-44710761.jpg

20150512-122511-44711687.jpg

 
Bortsett från lapparna och att mycket av maten och kakorna känns lite prefabricerade är det ett ganska trevligt ställe. Igår stod både magnolia och äppelträd i full blom och vid 4H-gården strax intill hade getterna fått söta små killingar vi fick busa med. Dessutom är hundar varmt välkomna både inom- och utomhus på kaféet, något som inte är helt vanligt.


Filed under: Kaféer

Jello

$
0
0

jello3

Jag gjorde jello/ gelé häromdagen, men egentligen inte för att jag tycker att det är så värst gott, utan mer för att det är snyggt och roligt. Och för att jag fick en så fin form från Nordic Ware i födelsedagspresent som jag ville testa.

jello4

Jag följde helt enkelt anvisningarna på gelatinförpackningen och gjorde 1½ liter ganska stark hallonsaft. Jag värmde upp lite av saften, vispade ner det blötlagda gelatinet, blandade med resten av saften och hällde allt i formen. Sedan fick det stelna i kylen och därefter gjorde jag ett tunt lager pannacotta på 3 deciliter grädde. När det hade stelnat lossade jag gelén ur formen genom att sänka ner den i hett vatten några sekunder. Det jag borde ha tänkt på var att den stora mängden gelatinblad (18 stycken, inget för vegetarianer…) spädde ut saften så att smaken blev ganska blaskig. Inte ens treåringen ville äta upp sin portion.

jello5

Så glad att jag lyckades norpa lite körsbärsblommor som blåst ner på granngården!

jello1

jello2


Filed under: Uncategorized

Skorpan

$
0
0

20150527-132643-48403730.jpg
Det här med att ha lite mjöl på brödet för att ge en rustik bagerikänsla, har inte det gått till överdrift här? Visst kan det behövas till utbakningen, men en 5 millimeter tjock skorpa smakar ju bara illa och leder till att hela mustaschen och kläderna blir vita av mjöl. Men som motreaktion till hela den här glutenfria trenden känns det förstås lite befriande. Mackan är inköpt på nyöppnade Café Aube vid Hornstull, men jag vet inte vilka som levererar deras bröd.


Filed under: Uncategorized

Mellis-nostalgi

$
0
0

korvbröd
Om ni är ute efter att läsa om piffiga bakverk får ni klicka er vidare till Linda Lomelino eller Roy Fares, för det här inlägget handlar om korvbröd. Butiksköpt korvbröd.

När jag var liten brukade min mamma ibland ta halverade korvbröd som hon bredde med smör och sedan strödde socker och malen kanel på och värmde i ugnen. Så. Himla. Gott. Detta var alltså på 1980-talet när mellanmål bestod av pulverkräm eller vitt bröd, inte granola och chiafrön. Men det blev ju folk av oss ändå.

Jag har längtat efter de där korvbröden i åratal, och nu kom jag äntligen till skott att testa själv. Lika gott som jag mindes det, och även mycket poppis hos Nisse 3 år. Dessutom är det ett bra sätt att ta till vara på korvbröd som ofta har en tendens att bli över. Vill man göra det hela mer fancy kan man istället för korvbröd använda vetebröd i valfri skepnad eller brioche. Jag gjorde också några varianter med stötta kardemummakärnor, och det var heller inte dumt.


Filed under: Bakningstips

White Guide Café

$
0
0

_MG_0230

Jag jobbar en del med White Guide Café, en oumbärlig guidebok som listar Sveriges bästa fikaställen. Måndag 8 juni släpps den nya upplagan och då blir det också stor prisutdelning. Här är listan över de nominerade:

• Nominerade till Årets Bästa Café
da Matteo Magasinsgatan, Göteborg
Kaffeverket, Stockholm
Mellqvist Kaffebar, Stockholm
Olof Viktors bageri och café, Glemmingebro
Söderberg & Sara Bageri, Ystad

• Nominerade till Årets Konditori
Nilssons Konditori, Oskarshamn
Nordells Konditori, Arvika
Tössebageriet, Stockholm
Vete-katten, Stockholm

• Nominerade till Årets Kaffebar
Drop Coffee, Stockholm
Johan & Nyström Konceptbutik, Stockholm
Koppi, Helsingborg
Lilla Kafferosteriet, Malmö

• Nominerade till Årets Hållbara Café
Konditori Genuin, Stockholm
Gunnebo Kaffehus och Krog, Mölndal
Hornuddens ekocafé, Strängnäs
StrandNära EkoCafé, Mörbylånga

• Nominerade till Årets Stjärnskott
Alkemisten – kaffebar & kafé, Göteborg
Lidingö Bröd & Patisserie, Lidingö
Lindeberg Bageri och Konditori, Saltsjö-Boo
Uggla kaffebar & café, Malmö

• Nominerade till Årets Fikaställe
Annas hembageri, Mariefred
Elsa Andersons Konditori, Norberg
Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga, Färjestaden
Café Pascal, Stockholm

• Nominerade till Årets Värt en Resa
Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad
Esters, Långserud
Conditori Nordpolen, Vara
Sivans Café och butik i Baljered, St Levene

• Nominerade till Årets Bageri
Green Rabbit, Stockholm
Bageri Petrus, Stockholm
St. Jakobs Stenugnsbageri, Lund
Solhaga Stenugnsbageri, Slöinge

_MG_0222
_MG_0232
Bilderna är från Café Pascal, en av mina favoriter!


Filed under: Kaféer

Tävling!

$
0
0

IMG_4757

Nu har den finfina boken White Guide Café släppts, och jag tycker vi firar med en tävling! Det ligger fem ex av boken i potten, och för att delta skriver du en kommentar nedan och berättar vad du stör dig på när du går på kafé. Är det höga priser, bord som luktar sur disktrasa eller mackor med för lite smör på? Här har du chansen att få ur dig det! Senast på söndag kväll vill jag ha ditt svar.

Boken släpptes med pompa och ståt igår i Skeppsholmskyrkan och där korades även vinnarna i nio olika katergorier. Så här skriver White Guide i sitt pressmeddelande:

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Södermalm i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Stockholm: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Green Rabbit Rågbrödsbageriet – en nykomling i Stockholm.

IMG_4758

Förutom Sveriges 317 bästa kaféer innehåller boken massor av roliga listor och trendspaningar.


Filed under: Uncategorized

Prinspraliner

$
0
0

 Jag är långt ifrån rojalist, men har ändå lite svårt att ogilla det här med prinsbröllop. Alla ursäkter att äta bakelser tycker jag är bra! PR-proffsen på Haga Bageri har skapat en Sofia-bakelse, DN har idag en genomgång av stans prinsessbakelser (Wienercaféets korades som bäst) och ett gäng konditorer (bland annat Mattias Ljungberg (Tössebageriet),  Fredrik Borgskog (Clarion Hotel Post i Göteborg) Frida Lejon (Güntherska Hovkonditori & Schweizeri Uppsala) Per Olsson (Ljungbers konditori) och Patrik Fredriksson) är i full gång med att skapa bröllopstårtan och desserten som ännu är hemliga. Igår tittade jag in på fina gamla Ejes Choklad och de hade skapat två praliner inspirerade av bröllopet. En hjärtformad prinsesspralin med hallontryffel och rosa strössel och en prinspralin med blåbärstryffel och blått strössel (god).


Filed under: Bakelser

Tävlingen avgjord!

$
0
0

IMG_2108

Nu är tävlingen om fem ex av White Guide Café avgjord! Grattis till Katarina, Marianna, Mia, Pernilla och Ulrika!

Vad härligt att få höra om allt ni stör er på när ni är ute och fikar. Allra flest verkar irritera sig på bristande omsorg kring te, och det har jag full förståelse för. Själv är jag helt ointresserad av te, och så verkar det se ut även på många kaféer. Förlåt!

Andra irritationsmoment är inplastade mackor, oengagerad och otrevlig personal, dålig prismärkning, hög musik, brist på vegetariska alternativ och annat smått och gott.

En tjej som jobbat på kafé kommenterade att hon störde sig på gäster som proppade ner gamla servetter i kaffekopparna. Det ska jag erkänna att jag har gjort mig skyldig till. Ni som jobbar på kafé, passa gärna på att kommentera och gnälla tillbaka på annat ni stör er på som vi gäster gör!

Kakorna på bilden kommer från fina Enskedeparkens Bageri, ett av kaféerna i boken.


Filed under: Uncategorized
Viewing all 287 articles
Browse latest View live